top of page

Ad Informatieve Aanraders - Podcasts

Als Ad Informatieredactie willen we niet alleen informatieve artikelen met je delen, maar we willen je ook een kijkje geven in onze persoonlijke favorieten voor in je vrije tijd. Na een drukke dag van studeren, werken of andere verantwoordelijkheden, is het tijd om te ontspannen en te genieten van wat quality time voor jezelf. Daarom hebben we besloten om onze aanbevelingen met je te delen. Deze week lees je over onze favoriete podcasts!

De verhoorkamer - Lot Buis (KRO-NCRV)

Zou jij een moord bekennen die je niet hebt gepleegd? In deze podcastserie neemt onderzoeksjournalist Lot Buis je mee in haar onderzoek naar de valse bekentenis.  Altijd was ze ervan overtuigd dat zij nooit in staat zou kunnen zijn om deze af te leggen, totdat ze meewerkte aan een documentaire over de Warnsveldse Pompmoord. De goedlachse pompbediende Micelle Mooij wordt in 1985 dood naast haar auto gevonden bij  Shell-tankstation. De moordenaar wordt in eerste instantie niet gevonden. Pas naar aanleiding van een geheime tip worden - zeventien jaar later - vier mannen aangehouden. In 2004 worden zij veroordeeld voor de moord op de pompbediende, op basis van een mogelijke valse bekentenis. Die zaak zorgde ervoor dat ze begon te twijfelen aan haar eigen overtuiging. Daarom doet zij onderzoek naar het afleggen van een valse bekentenis.  Want wie doet dat nou? 

De verhoorkamer is te beluisteren op  je favoriete podcastapp 


Pro Forma - Wouter Laumans en Christian Flokstra 

Wat is de invloed van de verkiezingen op het strafrecht en wat is de rol van de media bij het The Voice-schandaal? In Pro Forma geven misdaadjournalist Wouter Laumans en strafpleiter Christian Flokstra hun onomwonden mening over de politiek, media en het strafrecht. Pro Forma is het broertje van de welbekende podcast Napleiten. In Napleiten geven Laumans en Flokstra echter in gezelschap van een advocaat, rechter of officier commentaar op afgesloten strafzaken die hen altijd zullen bijblijven. In Pro Forma behandelen zij ook lopende strafzaken, denk bijvoorbeeld aan het Marengo-proces, waar Christian Flokstra zelf ook als advocaat betrokken bij is. Naast de actualiteiten bespreken zij ook elkaars week en krijg je een interessant inkijkje in de levens van een misdaadjournalist en een strafpleiter. Tot slot bespreken zij de verjaardagsvraag: de vraag die iedereen aan een strafpleiter of -journalist wil stellen. Want waarom blijven journalisten bijvoorbeeld vragen stellen waarvan iedereen weet dat niemand daar antwoord op mag geven? 

Pro Forma is exclusief te beluisteren op Podimo. 


De Zaak X - Emma Thies (AD) 

In deze podcast word je meegenomen op een emotionele reis die ons doet nadenken over rechtvaardigheid, moraliteit en de complexiteit van de menselijke natuur. In De Zaak X wordt elke maandagochtend met misdaadverslaggevers van het AD een spraakmakende of juist minder bekende rechtszaak besproken. Deze zaken worden besproken met audiofragmenten van verdachten, officieren van justitie, rechters en andere betrokkenen uit de rechtszaal. Daarnaast hoor je in elke aflevering onmiddellijk de straf. Deze podcast gaat verder dan alleen de feiten. Het graaft in de psyche van betrokkenen, onthult hun angsten, hoop en menselijke zwakheden. Het daagt ons uit om na te denken, om mee te voelen en om te begrijpen. Het herinnert ons eraan dat achter elk mysterie een menselijk verhaal schuilt, en dat soms de waarheid complexer is dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen. Dus, start jij je week nu ook met een aflevering van De Zaak X?

De Zaak X is te beluisteren op je favoriete podcastapp en AD.nlCrime de la crime - Peter Schouten en Onno de Jong

Hoe is het om complexe strafzaken vanuit het perspectief van advocaten te bekijken? Het perspectief van strafrechtadvocaten op complexe strafzaken biedt een diepgaande en verhelderende kijk op de rechtspraak en rechtvaardigheid. In deze podcast, geleid door twee ervaren strafrechtadvocaten, wordt het juridische landschap verkend met een focus op de praktijkervaringen en de persoonlijke strijd van advocaten. Door middel van een mix van strafrechtelijke terminologie en humoristische benaderingen, krijgen luisteraars een uniek inzicht in het leven binnen de strafrechtpraktijk. In een aflevering wordt bijvoorbeeld gesproken over de druk die advocaten meemaken na het Marengo-proces. Het leven in de strafrechtpraktijk wordt op een transparante manier belicht, waarbij de podcast niet alleen de sterke en vastberaden aard van advocaten benadrukt, maar ook de menselijke aspecten van hun werk naar voren brengt. Luisteraars worden uitgenodigd om achter de schermen te kijken en te begrijpen wat er echt speelt, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak, wat resulteert in een dieper begrip van het juridische systeem en de mensen die het vertegenwoordigen. Ga jij het ook toevoegen aan je playlist?

Crime de la crime is te beluisteren op je favoriete podcastapp en AD.nlZij is van mij - Saskia Belleman (De Telegraaf)

Uit cijfers blijkt dat er in Nederland elke acht tot tien dagen een vrouw wordt gedood door haar man, vriend of ex-partner. In de podcast Zij is van mij gaat Saskia Belleman in gesprek met slachtoffers, nabestaanden en plegers van femicide. Tevens spreekt zij met de politie, het OM, strafrechtadvocaten en wetenschappers. Saskia gaat op zoek naar antwoorden op al haar vragen over femicide. Want hoe kan het dat het zo vaak misgaat achter de voordeur en dat dit in Nederland relatief vaker gebeurt dan in omliggende landen? En waarom kunnen sommige mannen niet accepteren dat een vrouw een punt zet achter een relatie? En waarom komt hulp vaak als het al te laat is? Zij is van mij is sowieso een interessante podcast, maar ik vond vooral de gesprekken met slachtoffers en nabestaanden ingrijpend. Een overlevende vertelde dat de kogel die haar ex-partner op haar af vuurde nog steeds in haar hoofd zit, omdat opereren te gevaarlijk was. Het is heel bizar dat zij dit nog kan navertellen. Ik zat elke zaterdag te wachten totdat er een nieuwe aflevering online stond. Momenteel staan alle acht afleveringen online, dus je kan nu binge-luisteren! 

Zij is van mij is te beluisteren op  je favoriete podcastapp
Comments


bottom of page