top of page

Mallorca zaak: een laatste kans op duidelijkheid?

Bijgewerkt op: 16 mrt.

Afgelopen december stond de inhoudelijke behandeling van de Mallorca zaak op het programma. Het betrof het hoger beroep dat plaatsvond in het gerechtshof van Leeuwarden. Dit keer zaten er maar liefst zeven verdachten op het verdachtenbankje, vergezeld door hun advocaten. De inhoudelijke behandeling was dan ook over de hele maand december verdeeld. Medio maart 2024 wordt de uitspraak verwacht. Maud Pijper en Mohammed Ismail hebben de rechtszaak gevolgd in Leeuwarden en frissen je geheugen weer op. 

We nemen je mee terug naar de nacht van 13 op 14 juli 2021. Wat een leuke vakantie moest worden, eindigde in een nachtmerrie. Op de boulevard in Mallorca vonden er die nacht drie geweldsincidenten plaats. De eerste bij Café de Zaak, de tweede bij Level Dining Lounge en de laatste bij Café de Bier Express. Het opvallende is dat voor alle geweldsincidenten dezelfde groep wordt aangewezen: een vriendengroep uit Hilversum. Bij het laatste café wordt Carlo Heuvelman dusdanig door de groep in elkaar geschopt dat hij vier dagen later komt te overlijden. Zijn dood is eind 2022 het middelpunt bij de rechtbank. Wie heeft toch de fatale trappen aan Heuvelman uitgedeeld? 


Eerste aanleg 


De rechter houdt in eerste aanleg vrijwel de gehele groep verantwoordelijk voor de mishandeling en stelt dus dat er meerdere mensen verantwoordelijk zijn voor de dood op Carlo. Toch blijkt hier uiteindelijk niet voldoende bewijs voor te zijn, waardoor een groot deel dat verdacht werd van doodslag op Carlo Heuvelman werd vrijgesproken van doodslag. Deze aanklacht bleef alleen staan tegen Sanil B. Toch volgen er verschillende gevangenisstraffen. Voornamelijk vanwege de ernst en de mate van het opeenvolgende (openlijk) geweld en de gevolgen daarvan. In onderstaande tabel staan deze straffen op een rijtje. 


Verdachte 

Beslissing rechtbank 

Sanil B. 

7 jaar gevangenisstraf 

Mees T. 

30 maanden gevangenisstraf

Hein B. 

30 maanden gevangenisstraf

Kaan B.

30 maanden gevangenisstraf

Daan van S.

30 maanden gevangenisstraf 

Lukas O.

18 maanden gevangenisstraf 

Stan F.

12 maanden gevangenisstraf 

Lars van den H. 

150 uur taakstraf + 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf

Martijn T. 

vrijspraak 

Tabel 1: Beslissingen rechtbank 


Alle verdachten - behalve Lars van den H. en Martijn T. - stellen hoger beroep in. Ook het OM gaat in hoger beroep en heeft daarvoor een duidelijke reden: dit is de laatste mogelijkheid tot duidelijkheid. Hebben de verdachten al wel het achterste van hun tong laten zien? 


Tweede aanleg


Op maandag 4 december vond de eerste inhoudelijke zittingsdag van het hoger beroep plaats. Het is de bedoeling om in het hoger beroep antwoord te krijgen op de vraag wie er nog meer verantwoordelijk is voor het overlijden van de 27- jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen. In totaal zijn er zeven verdachten waarvan Sanil B, Hein B. en Mees T. werden gezien als betrokkenen bij het overlijden van Carlo. Er werd gestart met de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep. Het is de bedoeling om hier alle feiten te bespreken met de verdachten. Alle verdachten - op Sanil B. na - zijn op vrije voeten. Nadat alle verdachten plaatsnamen in de zittingszaal werd Sanil B. aangevoerd door de parketpolitie. Hier en daar verscheen een glimlach op de gezichten van anderen, toen Sanil B. werd binnengebracht. 


Maandag werden vooral de feiten besproken over de geweldsincidenten bij De Zaak en de Level Dining Lounge. Er werd ter terechtzitting van beide geweldsincidenten beelden getoond waarna de verdachten mochten verklaren wat ze zichzelf zagen doen. Zo is bijvoorbeeld op de camerabeelden te zien dat Hein B. een klap uitdeelt. Hij verklaarde hierover dat hij inderdaad een zwaaiende beweging maakt, maar niet met de intentie om iemand te raken. Hij wilde intimiderend overkomen, zodat hij zelf niet geslagen zou worden. De reden waarom de verdachten nog geen excuses hebben gemaakt naar de slachtoffers is, omdat het volgens hen alleen zou overkomen alsof ze uit waren op strafvermindering. Daarnaast legde de advocate van Mees T. uit dat het altijd een “struggle” is. “Je kunt het eigenlijk nooit goed doen. Doe je het wel, dan krijg je het verwijt dat je excuses aanbiedt om er beter van af te komen. Doe je het niet, dan is het ook niet goed.” 


Dinsdag 5 december was het de bedoeling om het proces van waarheidsvinding af te ronden. Nadat er door de voorzitter is gevraagd: "Wat is er met Carlo gebeurd?" is het muisstil in de zaal. Kaan B. neemt het woord en vertelt dat hij niemand op de grond heeft zien liggen. De voorzitter benoemt dat ze wil weten wat er is gebeurd en benadrukt nog eens dat dit de laatste kans is om te vertellen wat er is gebeurd. Waarna Sanil B. zegt dat hij ook diezelfde frustratie ervaart, omdat hij is aangewezen als de schuldige. Hij benoemt dat niet alleen zijn vrienden, maar ook niemand uit de entourage van Carlo kan vertellen wat er met Carlo is gebeurd.


Met het gegeven dat er wel iemand moet weten wat er met Carlo is gebeurd, voerde de advocaat-generaal de druk op. De advocaat-generaal gaat alle verdachten langs met de vraag of ze druk en/of spanning voelen om te verklaren nu ze in de zittingszaal met elkaar zitten. Dat ze spanning voelen, erkennen ze allemaal. Sanil voegde daaraan toe dat hij altijd eerlijk heeft verklaard, ondanks de spanning die hij voelde. Desondanks zegt hij onterecht beschuldigd te worden en onschuldig vast te zitten. Verder gaf hij aan dat de strafzaak en de veroordeling een grote impact op hem hebben gehad. Een antwoord op de vraag wat er met Carlo is gebeurd, bleef uit. 


Donderdag 7 december kwamen de persoonlijke omstandigheden aan bod.  Alle verdachten kregen de vraag hoe het met hen gaat. Het merendeel antwoordde dat het naar omstandigheden goed gaat. Naar aanleiding van een verzoek van het gerechtshof heeft de reclassering een advies opgesteld of een verdachte volgens het jeugd- of volwassenen strafrecht berecht dient te worden. Zodra je in aanmerking komt voor het jeugdstrafrecht, kan je straf niet hoger uitvallen dan twee jaar. Alleen voor verdachte Sanil B. ligt er een advies om hem in het jeugdstrafrecht te berechten. De jongste rechter confronteerde Sanil met deze conclusie, waarop Sanil B. aangaf dat hij in cassatie zal gaan als hij wordt veroordeeld voor de doodslag op Carlo. In cassatie is de discussie tussen jeugd- en volwassen strafrecht ondergeschikt. 


Daarnaast kregen veel verdachten bij de persoonlijke omstandigheden de vraag of ze nog contact hadden met andere verdachten. Mees T. gaf daarop aan dat hij tijdens het proces heeft leren kennen wie zijn echte vrienden zijn en dat hij nu een nieuwe vriendengroep heeft. Hij is als het ware bezig met het opbouwen van een nieuw leven, zo gaat hij bijvoorbeeld nu regelmatig naar de sportschool. 


Vrijdag 8 december was de gelegenheid voor de nabestaanden om van hun spreekrecht gebruik te maken. De vriendin, moeder en vader van Carlo maakten gebruik van hun spreekrecht. Alle drie vertelden duidelijk geëmotioneerd over Carlo. Lisa, de vriendin van Carlo, was als eerste aan de beurt en vertelde onbegrip te hebben voor het feit dat er jaren na het delict nog steeds geen duidelijkheid is. Ze maakte duidelijk dat die onmacht haar heel veel pijn doet. De vader van Carlo maakt van zijn spreekrecht gebruik om iets te zeggen over het advies van de reclassering over Sanil B.. Hij vindt het geweld dat tegen Carlo is gebruikt een volwassen daad betreft. Hij doet een oproep aan het hof dat het eventueel toepassen van jongeren strafrecht hem veel pijn doet.


Vervolgens is het de beurt aan het Openbaar Ministerie. Het Openmaar Ministerie brengt tijdens het requisitoir een opmerkelijk standpunt op. Het Openbaar Ministerie ziet Hein B. en Mees T. niet langer als de personen die Carlo om het leven hebben gebracht. Alleen Sanil B. wordt van doodslag verdacht en krijgt als het aan het Openbaar Ministerie ligt voor de fatale mishandeling op Mallorca een gevangenisstraf van 10 jaar. De verdediging van hoofdverdachte Sanil B. en het Openbaar Ministerie staan lijnrecht tegenover elkaar. De verdediging heeft vrijspraak gevraagd aan het hof. “Ik geloof in zijn onschuld” dit waren de woorden van de advocaat Boumanjal van Sanil. Vervolgens vertelde de advocaat dat de woorden van de moeder van Carlo door merg en been gaan. Haar woorden over een glansloos leven hebben me niet onberoerd gelaten. De andere advocaat van Sanil, Plasman, zette kanttekeningen bij de getuigenverklaringen. Verder vertelden de advocaten dat hun cliënt met tranen in zijn ogen de strafeis tot zich nam. Advocaat Boumanjal vertelde dat hij het maar moeilijk vindt dat twee halve waarheden tot een waarheid zijn geconstrueerd. Hij doelt hierbij op de DNA-sporen op de schoen van Sanil en de getuigenverklaring. De advocaten van Mees T. en Hein B. konden zich vinden in het standpunt van het Openbaar Ministerie dat hun cliënt niets met Carlo te maken heeft.


Het laatste woord


In het laatste woord maakten alle verdachten gebruik om hun medeleven uit te spreken naar de nabestaanden. Mees T. deed dit geëmotioneerd. Hein B. benoemde in ze laatste woord dat hij blij was niet meer als hoofdverdachte te worden gezien en dat het Openbaar Ministerie vrijspraak eist voor dat feit. Sanil B. maakte van de gelegenheid gebruik om fel zijn ongenoegen over de aanklagers uit te spreken. Hij vroeg hen of ze “’s nachts wel kunnen slapen, wetende dat zij een onschuldige in de gevangenis willen stoppen?”. Vervolgens richtte hij zich nog tot het hof met de boodschap: “ik zie uw hof als mijn laatste hoop op recht”. 


De uitspraak volgt volgende week op donderdag 14 maart 2024.







bottom of page