top of page

De nieuwe Ad Informatie: Wraak? Achtergronden van Straffen

De nieuwste editie van de Ad Informatie is af! Hoofdredacteur Pim Molenaar neemt je mee in het proces en de reden achter het thema van de nieuwste editie van de Ad Informatie: Wraak? Achtergronden van Straffen.

Wraak. Er zijn weinig dingen die zo zoet kunnen voelen, maar tegelijkertijd zo verblindend kunnen werken. Want waar wraak en vergelding in de rechtszaal en de samenleving als genoegdoening kunnen voelen, werkt het op criminologisch vlak juist averechts. Wraak, vergelding en zwaarder straffen zorgen juist voor hetgeen dat we als samenleving willen voorkomen: recidive.


Het spreekwoord luidt niet voor niets dat wraak als honing in de mond is, maar als vergif in de maag. Daarom is het ook essentieel om de vraag te stellen of wraak - en überhaupt straffen in de puurste zin des woords - nog naar behoren werkt. Daarom heet deze editie van de Ad Informatie geen ‘Wraak!’, maar ‘Wraak?’. Het blijven zetten van een vraagteken is en blijft cruciaal, zeker in tijden waarin men steeds vaker roept om zwaarder straffen.


De redactie heeft in de voorbije periode in ieder geval genoeg vraagtekens geplaatst. Waar komt de punitiviteitskloof vandaan, zit er eigenlijk wel zoveel verschil tussen slachtoffers en daders, moeten we cancelcultuur eigenlijk niet omarmen, moeten gedetineerden niet eens beginnen aan yoga en wat te vinden van eigenrichting? Het eindresultaat ligt nu voor je, waarbij onze beeldredactrice Yara dos Santos Carvalhal wederom voor de prachtige beeldillustraties heeft gezorgd.


Een interessante editie dus, waarbij we dieper zullen gaan kijken naar wat straffen eigenlijk is en waarbij onze redactie hoopt dat je aan het eind van het blad met de nodige vraagtekens achterblijft - niet over de inhoud, maar wel over de mate van straffen.


Veel leesplezier!


Pim Molenaar

Hoofdredacteur Ad Informatie

Comments


bottom of page